ARANYGALUSKA

Hozzávalók :

  • 50 dkg finomliszt
  • 5 dkg kristálycukor
  • 5 dkg kéz meleg vaj
  • 3 dkg élesztő
  • 3 db tojásoknak a sárgája
  • 2.5 dl langyos tej
  • 1 db citromnak a resztelt héja
  • kevés friss vanília vagy vaníliás cukor esetleg szárított mint a videóban
  • mokkás kanál só.A sütő edény kikenéséhez épp egy diónyi vaj .

     

    A szóráshoz , fogatáshoz: 

  • 20 dkg darált vagy gorombára vágott dió (amitől finomabb lesz, ha gorombára vágod a diót, én mozsárban töröm durvára
  • 5 dkg barna cukor
  • 5 dkg kristálycukor
  • 12 dkg olvasztott vaj
  • 1 db citromnak a reszelt héja.

Vanília mártás (Szoky féle) :

  • 1.5 l tej
  • 5 evőkanál cukor
  • 5 tojásnak a fehérje
  • sárgája külön 3 csapott evőkanál liszt (lehet étkezési keményítő is)
  • vanília (lehet rúd, paszta)
  • 2-3 dkg vaj.


    Vaníliasodó (Bebepiskóta):

  • 6 dl tej
  • 3 tojássárgája
  • 120 g cukor
  • 10 g kukoricakeményítő vagy Liszt
  • Fél vaníliarúd magjai, vagy kivonat, vaníliás cukor 

Sütése 180 C fokon alsó felső sütés módban és körülbelül 40-45 perc a sütési idő ! Ez mondjuk attól is függ milyen magas tálban sütöd meg a tésztát, ha alacsonyabb a sütő edény a sütési idő lerövidülhet !

https://youtu.be/sIfxFaLUCSI