Répatorta karamellel
Répatorta piskóta:
- 250 g liszt
- 6 g sütőpor
- 9 g szódabikarbóna
- 5 g só
- 6 g fahéj
- 2 szerecsendió
- 4 tojás
- 200 barna cukor
- 100 g cukor
- 275 g növényi/repce vagy napraforgó olaj
- 350 g finomra reszelt sárgarépa (kb. 4-5 közepes sárgarépa)
- 200 g pekándió/dió, pirítva és apróra vágva
Karamell szósz:
- 200 g cukor
- 60 ml víz
- 120 g tejszínhab
- 30 g sótlan vaj, szobahőmérsékletű
- 5 g vanília kivonat
- 5 g só
Krémsajtos tortakrém:
- 500 g szobahőmérsékletű krémsajt (mascarpone),
- 300 g lehútött habtejszín, (35% zsírtartalmú)
- 60 g porcukor
- 80 g karamell szósz
Dekorációhoz:
- maradék karamell szósz (160 g)
- pekándió/dió
Tortalapok sütése:
Melegítsük elő a sütőt 180 C-ra. Kenjük és béleljük ki sütőpapírral két 23 cm-es kerek tortaformát. (Nekem 22 cm-es volt).
Egy közepes tálba szitáljuk össze a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát, a sót, a fahéjat és a szerecsendiót.
Egy nagy tálban keverjük ki robotgéppel a tojásokat a cukorral amíg krémes és világosabb lesz.
Adjunk hozzá olajat és keverjük jól össze.
Fokozatosan keverjük hozzá a lisztes keveréket.
Egy spatula segítségével keverjük bele a reszelt sárgarépát és a pirított pekándiót (sima diót).
Öntsük a tésztát egyenletesen az előkészített tortaformákba.
Sütés 30-35 percig (180C), amíg a közepébe szúrt fogpiszkáló tisztán jön ki (nem marad rajta tészta).
Hagyjuk az tortaformákat hűtőrácson hűlni 10 percig.
Vegyük ki a tortalapokat a formából, és hagyd teljesen kihűlni.
Elkészítjük a karamellszószt:
Tegyük a cukrot és a vizet egy közepesen vastag aljú lábasba közepesen magas lángon (Nekem 9 es beosztás a legmagasabb- és 7-es fokozaton) keverés nélkül főzzük, amíg a cukor feloldódik és karamell színt kap.
A lábast levesszük a tűzről, és hozzáadjuk a tejszínt. Kicsit buborékolni fog.
Kb. 1 percig fakanállal folyamatosan kevergetve simára főzzük.
Vegyük le a tűzről, és adjunk hozzá vajat és sót. Jól simára keverjük. Kis üvegbe töltjük, és félretesszük hűlni, amíg a sütemény elkészül.
Készítse elő a tortakrémet.:
Egy tálban a mascarpone-t simára keverjük. Adjunk hozzá porcukrot és 1/3 csésze (80 g) karamellszószt.
Egy másik tálban kemény habbá verjük a tejszínt. Fokozatosan keverjük hozzá a krémsajtos keverékhez, amíg jól összeáll.
Torta összeállítása:
Helyezzük egy tortalapot a tálalótányérra. Egyenletesen megkenjük a tortakrém felével.
Fedjük le a második tortalappal. A maradék tortakrémmel kenjük meg a torta tetejét és oldalát.
Hűtőbe tesszük legalább 2 órára.
Tálalás előtt kenjük meg a tortát maradék karamellszósszal, hagyjuk, hogy az oldaláról lecsepegjen. Ha a karamell túlságosan megszilárdult, melegítsük fel egy kicsit, hogy önthető, de sűrű állagot kapjunk. Ízlés szerint apróra vágott és egész pekándióval/dióval díszítjük.
A tortát letakarva hűtőbe tesszük akár egy hétig is.
Szobahőmérsékleten tálaljuk.
forrás: https://youtu.be/teccstvgL7A
Legutóbbi hozzászólások