Répatorta karamellel

Répatorta piskóta:

  • 250 g liszt
  • 6 g sütőpor
  • 9 g szódabikarbóna
  • 5 g só
  • 6 g fahéj
  • 2 szerecsendió
  • 4 tojás
  • 200 barna cukor
  • 100 g cukor
  • 275 g növényi/repce vagy napraforgó olaj
  • 350 g finomra reszelt sárgarépa (kb. 4-5 közepes sárgarépa)
  • 200 g pekándió/dió, pirítva és apróra vágva

Karamell szósz:

  • 200 g cukor
  • 60 ml víz
  • 120 g tejszínhab
  • 30 g sótlan vaj, szobahőmérsékletű
  • 5 g vanília kivonat
  • 5 g só

Krémsajtos tortakrém:

  • 500 g szobahőmérsékletű krémsajt (mascarpone),
  • 300 g lehútött habtejszín, (35% zsírtartalmú)
  • 60 g porcukor
  • 80 g karamell szósz

Dekorációhoz:

  • maradék karamell szósz (160 g)
  • pekándió/dió

Tortalapok sütése:

Melegítsük elő a sütőt 180 C-ra. Kenjük és béleljük ki sütőpapírral két 23 cm-es kerek tortaformát. (Nekem 22 cm-es volt).

Egy közepes tálba szitáljuk össze a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát, a sót, a fahéjat és a szerecsendiót.

Egy nagy tálban keverjük ki robotgéppel a tojásokat a cukorral amíg krémes és világosabb lesz.
Adjunk hozzá olajat és keverjük jól össze.
Fokozatosan keverjük hozzá a lisztes keveréket.
Egy spatula segítségével keverjük bele a reszelt sárgarépát és a pirított pekándiót (sima diót).

Öntsük a tésztát egyenletesen az előkészített tortaformákba.
Sütés 30-35 percig (180C), amíg a közepébe szúrt fogpiszkáló tisztán jön ki (nem marad rajta tészta).
Hagyjuk az tortaformákat hűtőrácson hűlni 10 percig.
Vegyük ki a tortalapokat a formából, és hagyd teljesen kihűlni.

Elkészítjük a karamellszószt:

Tegyük a cukrot és a vizet egy közepesen vastag aljú lábasba közepesen magas lángon (Nekem 9 es beosztás a legmagasabb- és 7-es fokozaton) keverés nélkül főzzük, amíg a cukor feloldódik és karamell színt kap.

A lábast levesszük a tűzről, és hozzáadjuk a tejszínt. Kicsit buborékolni fog.

Kb. 1 percig fakanállal folyamatosan kevergetve simára főzzük.

Vegyük le a tűzről, és adjunk hozzá vajat és sót. Jól simára keverjük. Kis üvegbe töltjük, és félretesszük hűlni, amíg a sütemény elkészül.

Készítse elő a tortakrémet.:

Egy tálban a mascarpone-t simára keverjük. Adjunk hozzá porcukrot és 1/3 csésze (80 g) karamellszószt.

Egy másik tálban kemény habbá verjük a tejszínt. Fokozatosan keverjük hozzá a krémsajtos keverékhez, amíg jól összeáll.

Torta összeállítása:

Helyezzük egy tortalapot a tálalótányérra. Egyenletesen megkenjük a tortakrém felével.
Fedjük le a második tortalappal. A maradék tortakrémmel kenjük meg a torta tetejét és oldalát.
Hűtőbe tesszük legalább 2 órára.

Tálalás előtt kenjük meg a tortát maradék karamellszósszal, hagyjuk, hogy az oldaláról lecsepegjen. Ha a karamell túlságosan megszilárdult, melegítsük fel egy kicsit, hogy önthető, de sűrű állagot kapjunk. Ízlés szerint apróra vágott és egész pekándióval/dióval díszítjük.

A tortát letakarva hűtőbe tesszük akár egy hétig is.

Szobahőmérsékleten tálaljuk.

forrás: https://youtu.be/teccstvgL7A