Fokhagymakrémleves
- 1 szál póréhagyma
- Fokhagyma ízlés szerint, de én minimum két fejjel indítok, attól függően, mennyire erős. Ebből egy fej fokhagymát még a vége előtt teszek bele, hogy ráerősítsek az ízére.
- 10 dkg teavaj
- 1-2 evk olívaolaj, v. étolaj is megfelel
- 10 dkg liszt
- 1 liter tej
- 2 db leveszöldség kocka, de lehet tyúk v. erőleveskocka is, de akár el is hagyhatod.
- 1 liter víz
- só, fehérbors, szerecsendió frissen reszelve ízlés szerint
- Fejenként számolva 2-2,5 dkg sajt (trapista, ementáli, de ne füstölt)
Botmixer v. turmixgép szükséges
A teavajat felolvasztom, az olívaolajjal (ez azért szükséges, hogy ne égjen meg a vaj) ezen megfonnyasztom a felkockázott póréhagymát, és a minimum egy megpucolt és felszeletelt
fokhagymát. Ha a póréhagyma összeesett (ne legyen barna), rádobom a lisztet, elkeverem és felengedem tejjel. (érdemes előtte felmelegíteni a tejet, hogy ne legyen hideg akkor nem lesz csomós) Így végül is egy besamelmártást készítettem. Felöntöm az egy liter vízzel, beledobom a leveskockát, van hogy nincs itthon, akkor delikáttal ízesítem, mehet bele ízlés szerint só, fehérbors, frissen reszelt szerecsendió. Botmixerrel pürésítem.
Felforralom, de nem hagyom magára, kevergetni kell nehogy odakapja. Kóstolom, ha nem eléggé érezhető a fokhagyma, akkor már reszelve teszek bele annyit amennyire szükség van. Lehet ez 4-6 gerezd, de az is lehet h kell a másik fej fokhagyma is.
Közben pirítok kenyeret, bedörzsölöm fokhagymával mindkét oldalát, felkockázom. A kenyérkockákat teszem a tányér aljára, ráreszelem fejenként a kb. 2-2,5 dkg sajtot, és erre merem rá a forró levest. Ha van itthon snidling (metélőhagyma) a tetejét
megszórom.
Legutóbbi hozzászólások