fatorzs2

Hozzávalók:

A piskótalaphoz:

6 tojás szétválasztva
12 evk. viz
25 dkg cukor
20 dkg liszt
1 cs. sütőpor

A francia vajkrémhez:

10 dkg 70%-os étcsokoládé
50 dkg vaj
20 dkg cukor
4 tojás
1 csipet só
2 tk vaníliakivonat

A vajkrém elkészítése:

A tojásokat egy megfelelő méretű fémtálba felütjük, és egy robotgéppel két-három percig verjük.

Lassan hozzáadagoljuk a cukrot, és folyamatosan verjük a robotgéppel.

Ezután ezt a masszát forró vízfürdőre helyezzük, és verjük a robotgéppel még 5-7 percig, míg krémszerűvé nem válik. Amikor kész, levesszük a vízfürdőről, és tovább keverjük, míg le nem hűl.

A szobahőmérsékletű vajat egy másik tálban géppel addig keverjük, míg egészen fehér, tejszínszerű pépet nem kapunk. ezt nem ússzuk meg kb. 15 perc alatt. amint megvan, bele kavarjuk a vanília kivonatot is.

A szobahőmérsékletűre lehűtött tojáskrémet hozzákavarjuk a kikavart vajhoz.

A krémhez való csokoládét vízfürdő felett megolvasztjuk, és amint lehűlt szobahőmérsékletűre, hozzákavarjuk a vajkrémhez.

A piskóta elkészítése:

Először a szétválasztott tojások fehérjét verem fel kemény habbá a robotgéppel.

A tojás sárgáját a vizzel fehéredésig verem fel a robotgéppel, majd belekeverem a sütőporral elkevert lisztet.
Ebbe a masszába a végén forgatom bele lazán a tojásfehérje habot.

A sütőtepsit kibélelem a sütőpapírral, de aki jobban szereti kivajazott, lisztezett tepsibe is önthti a tésztát. A sütőben 170 C fokon (alsó-felső sütés, légkeverés nélkül)kb. 25 percig sütöm.

Sütés közben a sütő ajtaját ne nyitogassuk. A piskóta akkor sült meg, ha a sütőtűt beleszúrva a tésztába tisztán húzzuk ki.

A Fatörzs összeállítása:

Mikor a tészta megsült, még melegen lehúzzuk a sütőpapírt, és lisztezett konyharuhára borítjuk, majd feltekerjük és így hagyjuk hűlni (legalább langyosra).

A tésztát megkenjük a krém 2/3-ával, és feltekerjük /ha gondoljuk egy konyharuha segítségével/ és ráhelyezzük egy tálcára.

A krém maradék részét egyenletesen rákenjük a tekercs külsejére.
Amint készen vagyunk, hideg helyre rakjuk (hűtő) és hagyjuk megdermedni.