• Hozzávalók
  A pite tésztához:
 • 22 dkg teavaj (hideg)
 • 37 dkg finomliszt (BL55 + a nyújtáshoz)
 • 4 dkg porcukor (+ a tálaláshoz)
 • ½ teáskanál só vagy elég csak egy csipetnyi – ízlés szerint
 • 3 evőkanál víz (hideg)A meggy töltelékhez:

  1,1 kg meggy (magozva 90 dkg) vagy 2 üveg meggybefőtt (nettó 350 g)
  15 dkg cukor
  1 csomag vaníliás cukor
  4 cm vaníliarúd (elhagyható)
  4 dkg teavaj (elhagytam)
  4 dkg étkezési keményítő (vagy 1 tasak vaníliás pudingpor)
  3 evőkanál víz

  Elkészítés

  Hideg vajjal és liszttel dolgozzunk. A meggyet megmossuk és kimagozzuk egy lábosba. Rászórjuk a cukrot, vaníliás cukrot és a vanília rudat. Én nem teszek alá semmilyen folyadékot. Közepes lángon, időnként kevergetve addig főzöm, amíg nem engedi ki a levét. Ekkor jöhet bele a vaj (elhagyható), amitől selymes és gazdag lesz a töltelék. Ha felforrt, kikeverjük a keményítőt kevés vízzel és folyamatos keverés mellett a meggyhez öntjük. Elég 1-2 percig kevergetve tovább főzni, hamar besűrűsödik. Ne ijedj meg, ha az elején opálossá válik, amint besűrűsödik tiszta mély színe lesz a zselének. Tegyük félre és hagyjuk teljesen kihűlni.

  A sütőt előmelegítjük 190 fokra légkeverés nélkül, alsó-felső mód (170 fok légkeveréssel. A 24 cm-es pite formát vajazzuk és lisztezzük ki, ha nem tapadásmentes a bevonata. A tésztához átszitáljuk a lisztet, a porcukrot és a sót és keverjük el. A só mennyiség tudom, hogy ijesztő lehet, ha te sokallod a fél teáskanálnyi mennyiséget, akkor nyugodtan csökkentsd egy csipetre. Mostanra már alaposan lehűlt a vajunk, csomagoljuk ki és a felét reszeljük bele a reszelő durva oldalán, nem kell finomra.. Mozgassuk át a liszttel, hogy ne tapadjon össze egy csomóba és reszeljük bele a maradékot is.

  Minél kevesebb mozdulattal összemorzsolni a lisztet a jéghideg vajjal. Ha már szépen eloszlott és morzsás adjunk hozzá 1-2 evőkanálnyi hideg vizet és dolgozzuk kicsit jobban össze, de nem kell egy jól kidolgozott, selymes tésztát kapnunk. Jó lesz rusztikusan, tömbösen. Terítsünk ki egy folpackfóliát. A tésztát osszuk szemre, kb. 2/3-1/3 részre és emeljük a fóliára az egyiket. Csomagoljuk be és a fólián keresztül nyomkodjuk össze a tésztát sima felületűre. Jöhet a másik is és ezt is nyomkodjuk át. Tegyük a két lapos korongot 30-35 percre a hűtőbe, amíg teljesen kihűl a töltelék.

  Na most több módszer is van a pite tészta nyújtásra és tepsire emelésre. A legegyszerűbb az, ha egy szép darab sütőpapírt fektetünk a deszkára, ami megkönnyíti majd az emelést. A nagyobbik tésztát csomagoljuk ki és igazítsuk köralakúra. Egész egyszerűen azért, mert abból könnyebb köralakút nyújtani. Enyhén lisztezzünk alá, hogy ne tapadjon le a papírra és kezdjük el kinyújtani. Ha nem nyúlik könnyen, akkor várj vele 10 percet, hogy kicsit kiengedjen és csak utána nyújtsad, ha szépen hagyja magát. Szép fokozatosan nyújtsuk kör alakúra. Tegyük a tésztára a piteformát, hogy biztosan kiér-e a széléig. Ha igen, akkor egy határozott mozdulattal fordítsuk át. A papírra már nem lesz szükség. Óvatosan nyomkodjuk bele körben, a lelógó részeket rajtahagyva, mert azokra még szükségünk lesz. Ha valahol elszakadt, semmi gond, nyomjuk össze.

  A töltelékből emeljük ki a vaníliát, erre sem lesz szükségünk. Öntsük a kihűlt meggy tölteléket a tésztára és simítsuk el. Most a tetejére a rácsok következnek. Ehhez enyhén lisztezett deszkán nyújtsuk ki a kisebbik tésztát. Nagyjából 2-3 mm vastagra. Én szeretem vonalzó segítségével felvágni, de nyugodtan kaszabold szemre, ha neked úgy esik jobban. Kb. 1 centi széles csíkokra szoktam vágni, de ezt is lehet ízlésünk szerint keskenyebbre vagy szélesebbre is. A rácsozásra is több módszer van. Nekem úgy sikerül csinosra, arányosra, ha a közepétől kifele haladva pakolom rá a csíkokat.Én eleinte mindig ott rontottam el az amerikai cseresznyés pite rácsozást, hogy az egyik a végétől kezdtem el és akkor olyan hosszan kellett hajtani a tésztaszálakat, hogy eltörtek, ezért a vízszintes rácsozást is a közepéről indítom el. Felhajtjuk a két szélsőt és a középsőt félig, keresztbe fektetünk egy szálat és visszahajtjuk rá a tésztákat. Most a két belsőt hajtjuk csak fel. Jöhet keresztbe egy és a visszahajtás. Megint a két szélsőt és a középsőt emeljük és keresztbe úgy fektessük le a szálat, hogy a túl logó részt vágjuk le róla. Visszahajtjuk őket és ez a fele meg is van.

  Átfordítjuk és jöhet a másik fele. Az a lényeg, hogy a tészta mindig rácsosan fusson alul-felül váltakozva. Ezen az oldalon, a mintát követve először a két belsőt kell felhajtani és keresztbe jöhet is a tészta. Elfogytak a csíkok úgyhogy a leesett darabokat újra összegyúrjuk és enyhén lisztezett deszkán egy keskeny csíkot nyújtunk belőle. Vonalzóval szabjuk ki a hiányzó két csíkot és folytassuk a pite rácsozását. Hajtsuk fel a két szélsőt és középsőt fektessük rá az egyik tésztát és szépen hajtsuk vissza rá a tésztákat. Most jöhet a két középső, amik alá befektetjük az utolsó tésztát. Nekem az egyik széle kicsit hiányosnak tűnik, úgyhogy ide még beteszem azt, amit korábban lecsíptem az egyik rövid végéről, de ha a tied pont jó lett, akkor ügyesebb vagy nálam.

  Na most jön a rusztikus széldíszítés, amihez körben a lelógó részéket a csíkokkal együtt visszahajtjuk és összenyomogatjuk, hogy egy centi magas peremet kapjunk. Párszor menjünk körbe rajta a két ujjunkkal összenyomogatva őket. Ezt a jellegzetes cakkos formát úgy kapjuk, hogy a mutatóujjunkkal belülről nyomjuk a tésztát, amire kívülről két ujjal rácsípünk. Türelmesen haladjunk vele, amíg körbe nem érünk. Ezen a ponton le lehetne kenni tojássárgájával, mint a kalácsot szoktuk, de én jobban szeretem simán. Dönts saját ízlésednek megfelelően. Tegyük az előmelegített sütőbe 1 órára sülni. Én szeretem, hogy a széle ropogósra és sötétebb barnára sül, de ha te nem, akkor az utolsó 20 percben takard le egy alufóliával. Végül porcukorral meghintve tálaljuk.

  link: https://youtu.be/gmiG0TdwxJY