Zabalap:

  • 250 g zabkeksz (Győri)
    100 g teavaj
  • Zabkekszet ledarálom.
    Hozzáadom az olvasztott vajat.
    24 cm-es kapcsos tortaformában lesimítom egy kanál hátával (lenyomkodom), egyenletes, sima felülete legyen. Beteszem a fagyasztóba, amíg a túrókrémet elkészítem.

Túrókrém:

  • 500 g túró (dobozos, nem rögös túrót használok), ha csak rögös túród van, át kell passzírozni, ne legyenek benne nagy rögök.
  • 250 g mascarpone
  • 250 ml habtejszín
  • 20 g zselatinpor
  • 50 ml vizet felmelegítek és feloldom benne a zselatint

Krém elkészítése:

Habtejszínt felverem habbá (nem kell hogy kemény hab legyen).
Mascarponet kikeverem, hogy fellazuljon. Hozzáadom a túrót, elkeverem, majd a felvert tejszínhabot. Ezután már nem keverem sokat, csak hogy rendesen elvegyüljenek. Hozzáadom a felolvasztott zselatint, elkeverem.
A fagyasztóból kivett megszilárdult alapra öntöm a túrókrémet, elsimítom a tetejét. Visszateszem a fagyasztóbe, míg megszilárdul a krém is.

Tetejére:

  • 1 üveg nettó 350 g/br.680g meggybefőtt
  • 300 ml meggylé a befőtt levéből, (vagy külön meggynektárból)
  • Cukor ízlés szerint (én nem tettem hozzá)
  • 20 g zselatinpor

Összeállítás:

A lecsöpögtetett meggyet (én zöldségcentrifugában kihajtottam a levét, hogy ne áztassa fel a tortát. Rátettem a tortára, ha jobban tetszik tehetsz több meggyet is.

1.opció:

250 ml meggylé (befőtt)+
50 ml meggylé felmelegítve elvegyítve a zselatinnal, majd hozzákeverve a 250 ml meggyléhez.

Mikor sűrűsödik be a meggylé, ráöntjük a tortára, lassan, hogy nem oldja fel a túrót.
Javaslat: Ha egy evőkanalat megfordítva a hátán csurgatod a tortára a zselét, nem fogja feloldani a túrót, a zselé ne legyen tűzforró, mert akkor zavaros lesz az eredmény.

2. opció:
Ha fagyasztott magozott meggyet használsz készíthetsz meggyzselét is (250 g fagyasztott meggy +80 g cukor ha kiolvad leturmixoljuk átszűrjük. Ebből 50 ml folyadékot felmelegítünk, feloldjuk benne a zselatint, és ha kezd sűrűsödni a tortára öntjük.

2.opció esetén ugyanennyi leturmixolt őszibarack (250 g) ízlés szerint cukor (elhagyható) is lehet barackos +20 g zselatin, vagy 250 g málna +80 g cukor +20 g zselatin – málna zselé.
250 g málna+80 g cukorból málnazselé.

Hűtőbe tesszük, de ha sietős a fagyasztóba is teheted, de csak addig, míg a zselé megköt a tetején. Utána hűtő.

A tortaformából úgy szedheted ki a legkönnyebben, ha egy forróvízbe mártott késsel a perem szélén körbevágod, kinyitod a kapcsot, és a tálaló tálra teszed. Én a torta alapjával együtt szoktam.